På denne side kan du læse omkring hvad Bachata er (også kaldet Dominikansk Bachata el. Traditionel Bachata). Hvad og hvem vores community er, og hvordan den er startet. Og så kan du læse om vores stiftere og undervisere. I øjeblikket drives Bachata Dominicana Copenhagen af Mette Larsen – men vi håber at kunne inkludere flere i fremtiden!

Læs hvad andre siger om vores undervisning og events!

Om Bachata

Bachata er musik og dans fra Den Dominikanske Republik. Både musikken og dansen har rødder i vestafrika, Spanien og de indfødte Taino. Tainos var det indfødte folk, der boede på øen Hispaniola før den spanske og franske invasion. Bachata er en social dans hvor fokus er på evnen til at skabe forbindelse og flow med en dansepartner i et føre/følge partnerskab. Føreren og følgeren er begge ansvarlige for at skabe den non-verbale samtale, der sker når man danser partner dans.
Kulturelt bliver dansen danset med familiemedlemmer, venner og mellem kærester/ægtefolk. På øen finder man ikke to personer, der danser helt ens.

Bachata er en social dans hvor fokus er på evnen til at skabe forbindelse og flow med en dansepartner

Personlig stil og udtryk er en stor del af dét der gør denne dans så særlig og smuk. Alt efter hvilket sted du rejser til, på øen, vil du kunne se meget forskellige basisstrukturer af dansen. Alle basis-trinene er bygget op omkring den samme rytme. De kan derefter blive krydret med personlige improvisationer såsom kropsbevægelse og fodarbejde. I takt med du lærer at forstå musikken, rytmen og opbygningen af dansen vil du blive i stand til at tilføje mere personlig stil.

Vil du se hvordan Bachata kan se ud? så tjek denne video.

Historie

Bachata (læs mere om betydningen af ordet, på engelsk, her) siges at være udviklet i de tidlige 1960’ere ude på landet. Både dansen og musikken blev set ned på, fra det finere borgerskab. Det var ikke før senere år at dansen og musikken blev populær på øen.

“Bachata er kultur”

Den første Bachata sang der blev optaget, (sandsynligvis ikke den første Bachata sang der er skrevet) er skrevet af José Manuel Calderon I 1962. Bachata dans er en direkte udvikling fra den ‘blødere’ Bolero (som oprindeligt kommer fra Cuba), men har også rødder i danse som Danzon, Son (Cubano/Dominicano) og Merengue.Bachata er kultur – og i 2019 kom det på UNESCOs verdensarvsliste.

Musikalitet

Musikken har ændret sig gennem årene. Den startede som den langsommere, mere romantiske musik, i takt med den direkte udvikling fra Bolero (campesino). Bachata blev også kendt som bitterheds-musik (Amargue). Nu findes der musik i hele spektret fra langsom til hurtig musik og med emner der oftest relaterer sig til romantiske relationer.

Musikken bliver (som oftest) spillet med 6 forskellige instrumenter – Requinto (1. guitar), Segundo (2. guitar), Bajo (bas), percussion/slagtøj: Bongo og guira, og til slut har vi stemmen fra sangeren(e).

Udover at dansen danses på 4 takter med en pause på den 4. takt. Så supporteres dansen af disse instrumenter og kan inspirere hvilke bevægelser, følelser og stemning der danses med.

Vil du se nogle af de danse stilarter, der har inspireret Bachata? -og hvordan de kan se ud – så tjek disse videoer:

Merengue
Bolero (Den Dominikanske Republik)
Son Dominicano

mere Inspirations- og undervisningsmateriale:

BDC finder sin inspiration mange steder. Her er en liste over nogle af vores inspirationskilder (ikke fyldestgørende). Vi opfordrer til at du selv undersøger. Stiller spørgsmål. Er nysgerrig. Og ikke mindst, besøger landet.

  • For the love of bachata (FTLOB)
    • Har godt undervisningsmateriale. Også omkring hvordan man underviser generelt. Vi har særligt fundet inspiration i deres retningslinjer og hvilket slags community vi gerne vil opbygge.
  • Adam Taub
    • Har lavet mange undervisnings videoer på YouTube. Vi vil opfordre til at se denne (engelsk/spansk), Hvis du gerne vil lære mere om hvad Bachata betyder for det dominikanske folk.
  • Areito Arts
    • To af vores favorit undervisere. De inspirerer til nysgerrighed, kulturel forståelse og inklusion.
  • Kuriko la japomana
    • Er en fortaler og inspiration til autentisitet. På hendes hjemmeside kan man blandt andet finde en liste med personer fra hele verden. Der har den samme passion for autentisk Afro-Latin dans. Der er også her man kan finde links til hendes gruppe på Facebook, med samme formål – at samle mennesker med samme passion.
  • Frank E
    • En person, vi senere har lært, også underviser i Bachata i København. Med forskellige metoder med samme mål om at sprede kendskabet til Bachata, som det danses i Den Dominikanske Republik.
  • Los Bonitillos
    • Har lavet en dokumentar serie, kaldet ‘Dominicanidad’ på deres youtube canal – med masser af god info og flotte billeder.

Er der nogen vi har glemt? Du er meget velkommen til at sende os et link hvis der er nogen du synes vi skal tilføje til listen! (Der er dog ingen garanti for at vi tilføjer dem 😉 )

Om Bachata Dominicana Copenhagen

Bachata Dominicana Copenhagen (BDC) blev skabt af Lærke Birk i 2020. Hun lavede events, meget påvirket af en global pandemi. I 2022 blev det et fælles eventyr sammen med Mette Larsen, som senere tog over i 2023 da Lærke besluttede at trække sig ud af projektet. Dog med fortsat støtte af vores events og arrangementer.

“Vi underviser i danse fra Den Dominikanske Republik – så som Bachata og Merengue.”

Hvad underviser vi i?

I Bachata Dominicana Copenhagen underviser vi i danse fra Den Dominikanske Republik – såsom Bachata og Merengue. En gang imellem finder vi inspiration i nogle af de andre danse – eksempelvis Bolero, Son Dominicano og Dembow. Vi har lyst til at sprede kendskab til rødderne og historien til de danse vi holder så meget af. Og en hyldest af den kultur de kommer fra.

For at holde vores viden skarp, deltager vi ofte på Dominikanske festivaler rundt om i verden. Vi har desuden taget et instruktørkursus (der er godkendt af det Dominikanske kulturministerium) – og så besøger vi Øen, så ofte det er muligt.

“Om du har lyst til at føre eller følge, det er helt op til dig!”

Forskellighed er en styrke

Vi er et community i konstant vækst. Vi er divers, med mange forskellige nationaliteter og kulturer. Og vi gør alt hvad vi kan for at gøre vores events til et sted der er trygt og inkluderende. Et sted hvor der er plads til at fejle, og prøve igen. Vi opfordrer altid til leg – og undersøge, hvad der fungerer bedst for dig inden for de givne rammer. Om du har lyst til at føre eller følge, det er helt op til dig!

Du kan finde alle vores events her!

Vil du være en del af vores community gruppe på Facebook? – find den her!

Har du lyst til at give os en anbefaling eller et testimonial? – Vi sætter altid pris på at høre om din oplevelse hos os. Du kan skrive den Lige her – På forhånd tusind tak!

Om Mettes danse erfarring

begyndelsen

Mette begyndte med at danse på Frederikssund Ungdomsskole i 2004 og blev senere spurgt om hun ville overtage det dansehold, hun gik på i slutningen af 2006, da hendes underviser havde besluttet at stoppe. Her fik hun muligheden for at skabe et show sammen med sine elever, til BigDance i Grenaa. Hun koreograferede desuden tre af ungdomsskolens musicals “Husker du, Musikalske minder(2008)”, “Smuk og Dejlig(2009)” og “Danner Live(2010)”. Det var en stejl læringskurve. Mette blev ‘fanget’ i forventningerne ved at blive voksen – og måtte trykke på pauseknappen i et par år. Indtil hun igen fandt glæden ved at danse.

I 2015 begyndte hun at kaste sig ud i partner dans. Hun fandt stilarterne Blues og Improvised-partner-dancing. undervist af Nuno Catherina og Natasha Figueroa.

Cuba

I 2016 rejste Mette (med sin gode veninde Sofie) til Cuba for første gang. Sammen med en gruppe fra cubakultur.dk, tog de afsted for at lære cubansk salsa fra rødderne. Hun har sidenhen været afsted i både 2017 og 2019 – for at lære salsa, rumba og afro cubanske folkedanse af Yunielys Yuyu Hernàndez Manso.

Første introduktion til Bachata

Mette blev automatisk introduceret til Bachata, ved at være en del af Salsa community i København. Hun oplevede at noget føltes forkert når hun prøvede at lære det på det sociale dansegulv og tog derfor nogle få intro undervisninger. Hun oplevede at det var svært at forstå føringerne, og det var som om der var mange figurer og bevægelser der var indforstået og derfor ikke førbare, medmindre man havde lært den specifikke bevægelse.

Efter en undervisning af Junior og Carolina ved en Bachata festival i slut 2019 gik det op for hende. De danse hun havde lært var Europæiske ‘Sensuel’ og ‘Fusion’. Hun blev desuden opmærksom på, at der var traditionelle rødder til dansen. Det var desværre ikke noget, der blev danset i København (Ihvertfald ikke hvad Mette vidste af). Kultur, historie og rødder er noget Mette virkelig sætter pris på – og hun følte sig nødsaget til at finde ud af hvordan hun kunne lære mere! Og hvilket bedre sted end Den Dominikanske Republik?

Den dominikanske republik

I begyndelsen af 2020 havde Mette planlagt en tur til Vietnam – men efter oplevelsen på festivalen, var det den modsatte side af jorden, der dragede. Hun tog på en 2 ugers tur med kelokebachataadventures. Hun var solgt! Og har siden da brugt sammenlagt 7 måneder på Den Dominikanske Republik. Fordybet i de forskellige danse communities rejste hun alene rundt.

I 2021 begyndte hun og Lærke at snakke sammen (mens Mette stadig var i DR) om at starte et samarbejde. Det tog ikke lang tid før de to kvinder havde sat tingene i værk. Og samarbejdet omkring Bachata Dominicana Copenhagen blev en realitet.

Tilbage i Danmark

2022 var året hvor hun tog en underviser-kursus med BachataDominicanaRD (Kurset er godkendt af det dominikanske kulturministerium). Hendes fokus er på at undervise i social dans, personlig stil, personlig forbindelse og forståelse for non-verbal samtale. Der er desuden stor fokus på kulturel baggrund og forståelse for musikalitet. Mette gør sit absolut bedste for at skabe et sted hvor alle kan føle sig komfortable og velkommen. I 2022 startede hun sin certificering i lederskab og facilitering inden for ‘Authentic relating’ med ARTinternational (#reklame) – denne kommunikationsform inkluderer hun i sin væremåde samt undervisningsmetoder.

I 2022 stiftede Mette virksomheden “Butterfly on a journey“, som har til formål at skabe dybere og mere nærværende relationer blandt mennesker.

Har du lyst til at støtte mit arbejde? -Du kan Købe mig en kaffe på dette link. Dette hjælper mig til, fortsat, at bringe forbindelse mellem mennesker, samt danseglæde til Københavnere og resten af verden! Din støtte er altid meget værdsat!